понеделник, 12 март 2018 г.

"Пакетирано" руло Стефани


 Както обикновено, това е просто един по-различен начин да се направи прословутото Руло Стефани и да се поднесе различно.
 За рулото Стефани няма какво да пиша, всеки знае как се прави. Необходими са овкусена кайма, варени яйца и моркови, кисели краставички. Всеки си има и любим сос, който в случая се прави отделно.
 Допълнително са необходими кори за баница - по една за всяка порция, едно яйце, 2-3 с.л. брашно и 2-3 с.л. кисело мляко. Количеството е условно, но стига за поне четири големи порции.


Яйцето, брашното и киселото мляко се разбиват.
Взема се една кора за баница (желателно да е от дебелите печени на сач). Половината от кората се намазва с млечно-яйчената смес и се сгъва на две по дължина.
В единия край се слага малко от каймата, срязаното яйце, краставичките и морковчета, отгоре още малко кайма и кората се навива на сарма.
 Готовите сарми се нареждат в предварително намазнена тавичка. 
Отгоре се намазват с малко от яйчената смес.
 Големината на всеки пакет зависи от желанието - тези станаха доста големи и реално едно пакетче е порция поне за двама човека.
Пекат се на 180С във фурната до зачервяване - някъде около 40 мин. Нищо не пречи да се проверят като се повдигнат със шпатула - да се зачервили и отдолу. Ако много започнат да се зачервяват отгоре, може да се покрият с лист алуминиево фолио. Всеки си преценя момента на готовност. 
След изваждането от фурната може да им се настърже отгоре малко кашкавал или друго твърдо сирене.
Докато се пекат, може да се приготви любимият сос- за едни само бешамелов, за други и с гъбки и т.н.
Поднасят се в голяма чиния като може предварително се срежат на две, а може и всеки да си резне желаното количество, а сосът в отделна сосиера.

Просто изглеждат ефектно.

Е, някой може и да ги предпочете с най-обикновена картофена салата.
Важното в случая е, че изглеждат ефектно, много по-лесни за направия.
Няма го и момента на напукване на рулото. Големината на всяка порция може да се регулира още при направията и да подготвят индивидуални парчета.
Е и всеки може да прояви известна доза творчество и съвсем да разнообрази иначе вкусното, но понякога скучно руло Стефани.
И при поднасянето да не се забравя питието.
НАЗДРАВЕ!

неделя, 11 март 2018 г.

За закуска сиренки (и със спанак)


 Както обикновено за събота и неделя, предпочитам за закуска нещо тестено - палачинки, катми, бухти или нещо подобно. 
 Този път реших закуската да е нещо като бухтички, но направени по различен начин - с мая, а не с кисело мляко, сода и яйца.
 За направата на тази закуска са необходими 2 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. вода, 1 равно ч.л. суха мая, сирене около 200 грама (и спанак количество по желание - в случая 1 ч.ч. измит и ситно нарязан), 1 ч.л. захар и 2 с.л. олио.
 Сол по принцип не е необходимо да се слага, защото сиренето е достатъчно солено. Все пак всеки може да прецени сам колко да е солено.
 Големината та ч.ч. е без значение - пропорцията се запазва - ако чашите са от 250 мл, ще се получи по-голямо количество. Обикновено всичко правя на око, но този път ги мерих с ч.ч. - 200 мл и се получиха 22 броя, които са достатъчно за закуска за четирима.

В изпълнението няма нищо сложно:

Брашното се сипва в подходяща купа, слагат се маята и захарта, водата (леко затоплена до телесна температура) заедно с олиото се сипват наведнъж и се разбърква с лъжица. 
Слага се и натрошеното сирене. 
Трябва да се получи гъсто тесто, което да може да се гребе с лъжица и с леко затруднение да се стича от нея. При необходимост се добавя още брашно и леко разрежда с вода.
Тестото се оставя на топло да втасва. Може да се направи от вечерта, да престои в хладилника и сутринта след изваждане и престой от 20-а минути да се ползва за пържене.
Олиото (поне 1 пръст в тигана) се загрява и силата на котлона се намаля с 1/3.
Със супена лъжица се гребва от сместа, която не се разбърква след бухването.
Пържат се до хубаво зачевяване. На снимката се вижда как се появяват "пуканчета" и ръбчетата се зачервяват - значи е време за обръщане. Готовите сиренки се вадят върху домакинска хартия да поеме излишната мазнина. (Този път не го направих и съжалих- за вкуса на някои се оказаха малко по-мазнички).
След изпържването на горе долу половината смес, в тестото се добавя подсушения нарязан спанак, разбърква добре и продължава пърженето на сиренките по описания начин.


Стават страхотни сиренки.
И невероятно вкусни.

В интерес на истината могат да се хапват само така - с айрян, компот или кафе, но в действителност на мене ми харесаха най-много с добавката на мед и сладко от смокини.

Проста и лесна за изпълнение закуска, която отнема буквално пет минути за разбъркване, малко време за пържене. И пак в интерес на истината свършва и толкова бързо.
Струва си да се направи и предвид малкото количество продукти, които се ползват. Още по-доброто е, че могат да се ползват и различни видове брашно.

понеделник, 5 март 2018 г.

Банички със зелен лук и тиквички и тостер-банички


 С баница със зелен лук няма да изненадам някого, но баницата със зелен лук и тиквички си беше нещо ново. 
  Прияде ми се баница със зелен лук, а една връзка ми се видя малко и идейният вдъхновител в къщи взе че настърга две тиквички и предложи да влезнат в плънката.
 И така да си дойдем на думата:
Необходими са:
един пакет кори за баница. Поради липса на такива ползвам едни за баклава, които се оказаха и по-тънки и като количество недостатъчно и поради това се роди и нещо по-различно в крайна сметка
една връзка пресен лук (най-добре е две), нарязан на ситно
2 скилидки чесън, нарязан на ситно
1 щипка черен пипер
две средни тиквички, настъргани и леко отцедени
300 грама сирене, натрошено
3 големи яйца
1 кофичка кисело мляко (400 мл)
3 с.л. с връх брашно
1/2 ч.ч. олио (около 100 мл)
1 ч.л. сода бикарбонат

В изпълнението няма нищо сложно:
Чесънът, пресният лук и настърганите тиквички се задушават в тиган - колкото да се поизпари течността им. Не е необходимо да се слага мазнина, но бучка масло няма да навреди. Овкусяват се с черния пипер и се оставя да изстинат. Ако сиренето е солено, не е необходимо да им се добавя сол.
Сиренето се натрошава с вилица и размесва с изстиналите зелентии. Плънката е готова.

 В друга купа се слага киселото мляко, содата, брашното, яйцата и олиото, които се разбиват с вилицата да станат хомогенна маса.








Корите се вземат две по две, намазват се с яйчената смес, в единият край се слага от плънката и се навиват, но не руло, а като плосък плик по дължина.
Получената ивица се нарязва на три части.


Нареждат се в тава застлана с хартия за печене.
И тука възникна първият ми проблем - корите свършиха, а тавата бе напълнена на 2/3, а от яйчената смес и плънката ми бе артисала значителна част.

Спасението- тостер филийки, които бяха добре накиснати в яйчената смес и наредени в тавата. Върху тях, обилно от плънката, още един ред филийки, плънка и яйчената смес понеже артиса, биде цялата разпределена върху баничките. 
Пече се в предварително загрята на 180С фурна за около 40 минути - до хубаво зачервяване.

След изваждането от фурната се напръсква с вода и завива с кърпа.


"Тостер" - баничките направо обраха овациите - невероятен вкус и много приятна изненада.






И признавам си, свършиха първи.

Наистина голяма вкуснотия.






За самите банички няма какво да обяснявам. Невероятен вкус. И тъй като предварително са нарязани при поставянето в тавата, си излизат на самостоятелни парчета.
Голяма вкуснотия.
Не съм очаквал, че баничките с лук и тиквички могат да бъдат толкова вкусни, а в направията няма нищо сложно и трудно.