събота, 30 януари 2016 г.

Тарама хайвер (ново)


























 Досега съм писал за тарама хайвера и различни начини на приготвяне, но тази публикация се явява някак си корекция на предишните две - за тарама хайвер от каракуда и хайвер от скумрия.
  Скромното ми мнение, че това е най-сполучливият начин за направата му.
  Излишно е да споменавам, че домашния хайвер в къщи е на почит и се прави често - ако не е домашна майонеза, ще да е хайвер, но често са на трапезата ни.
 Днешният тарама хайвер е резултат, на нещо, което ще разкажа в края на публикацията.

 Необходими са ни: 
2 с.л. хайвер (от каракуда, шаран, бяла риба, скумрия или каквато и да е риба) - по-добре да е узрял в сол и олио за 20-а дни (но се оказва, че може и за няколко часа, за което - пак по-късно);
около 450-500 мл олио; 
1 главичка средна лук (обелен и резнат на 5-6); 
1 скилидка чесън; 
1/3 ч.л. бял пипер - за предпочитане прясно смлян, 
1-2 с.л. сок от лимон прясно изцеден 
1-2 с.л. вряла вода(може да поеме и 3 с.л.).

 Приготвянето е стандартно:
В пасатора се слагат хайвера, чесъна, лука и 1-2 с.л. олио. Започва да се разбива и като стане на каша лека полека се добавя на тънка струйка останалото олио. Постепенно се сгъстява и става доста доста плътно. Добавя се белия пипер и врялата вода - първоначално 1-2 с.л. В този момент се преценява дали се иска по-плътен или малко по-рядък и се добавя още малко вряла вода. С добавянето й става някак си по-пухкав. Накрая се добавя лимоновия сок.
Всичко се прехвърля в съдинка с капак и в хладилника - до хубаво изстудяване - така става някак по-стегнат и по-вкусен.

N.B. В никакъв случай добавяне на хляб, било то накиснат или не, на мляко (скъсява срока на трайност) и каквото и да е ...

Резултатът е перфектен! Дзверска вкуснотия ...

А сега повода за тази публикация:

От два-три месеца всяка събота в рибния магазин на пазара питам имат ли хайвер за разбиване. Продавачката ми отговаря - "За съжаление, не са доставили."
Днес си купувам едни рибоци сайра и си задавам дежурния въпрос.
Жената ми отговаря дежурно "За съжаление ...", след което ми се усмихва и допълва - "Ама за Вас има - събрала съм Ви."
Само дето не припаднах - оказа се, че имало клиенти, които искали рибата да им се почисти и тя отделяла хайвера и го замразила.
Категорично отказа каквото и да е заплащане - едно благодаря й стигало. Освен казано благодаря, то си ми и личеше ..
Просто нямам думи да изразя емоцията си ... 
Май докато има такива хора, ще има и добро по света...

Подареният ми хайвер бе от шаран и от бяла риба, разделен съответно.
Оказа се 1,1 кг !!!!!????
Жената го събирала, замразявала от 3 седмици и тъй като не знаела колко искам, ми събрала толкова ...
Размразих, почистих от ципи, кръв и т.н., разфасофах на пакетчета по 200 грама; една част заложих да зрее в морска сол ...
Отделих 2 с.л., които осолих с 1 с.л. едра морска сол за около 5 часа, леко промих и приготвих показания по-горе.
Дзверска вкуснотия.

П.П. Докато носим Добрината в себе си, май няма да загинем като народ!

22 коментара:

  1. Уникален.За първи път правя хайвер,благодарение на вас и всички много го харесаха .

    ОтговорИзтриване
  2. Радвам се, че Ви е харесал. Моят начин е по-различен, защото не слагам хляб и става по-вкусен. Макар че доста хора ме критикуват за това.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Отдавна търсих тази рецепта без хляб. Благодаря. Ще я пробвам.

      Изтриване
  3. Ще опитам рецептата ви,звучи доста вкусно.Имам заложен хайвер в хладилника със сол,но е там от 6-7 месеца.Дали е годен за консумация?

    ОтговорИзтриване
  4. Нищо му няма, стига да е достатъчно осолен.

    ОтговорИзтриване
  5. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  6. Това е рецептата!Аз добавям понякога и малко галета и настъргана коричка от лимон накрая и разбърквам дообре!Въпрос на вкус!

    ОтговорИзтриване
  7. Точно така - никакви хлябове и други дивотии. Правиш тарама хайвер с накиснат хляб и сетне го можеш върху препечена филийка хляб. Няма по-смешно от това ...

    ОтговорИзтриване
  8. Браво! Все се чудих, дали става без хляб. Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  9. В този вариант го предпочитам пред всички останали

    ОтговорИзтриване
  10. А така без хляб,не става ли много солен ?

    ОтговорИзтриване
  11. Здравейте. Поздравления за блога и всички табиетлийски вкусотии които показвате. Търсех рецепта за хайвер без хляб и попаднах на вашата. Три пъти с жена ми пробваме да си направим и все се пресича. Всичко правим по рецепта както сте го написали, в началото всичко тръгва добре, става доста гъста консистенция но в един момент докато разбирам с пастор и добавяме олиото се пресича и става на гранули. Може ли за съвет, къде евентуално бъркаме. Благодаря предварително.

    ОтговорИзтриване
  12. Точно тука е тънкостта. Щом се е сгъстил толкова, значи е готов. Не е необходима повече мазнина и разбиване. При добавяне на още мазнина наистина може да се пресече. Стигне ли такава гъстота, се добавя малко вряла вода - 1-2 с.л. и се разбива съвсем за кратко. Така му се регулира гъстотата и става по-пухкав.

    ОтговорИзтриване
  13. На тия 200гр колко сол се слага едра ли как точно се прави осоляването

    ОтговорИзтриване
  14. Предпочитам да ползвам готварска обикновена сол, но може и морска. Само че в морската понякога има и примеси. За солта няма мярка.
    В буркан супена лъжица сол или две, сетне толкова хайвер, пак сол и т.н. ...... Завършваш пак със сол. Колкото повече е солта, толкова по-добре. Сетне си давиш от хайвера, миеш добре и обезсоляваш. Буркана отново слагаш сол. В хладилника така може да издържи сума ти време - поне година.

    ОтговорИзтриване
  15. След малко ще пробвам рецептата, макар ,че олиото вече скъпо..😁 Тя тая женица да не би да Ви е сваляла ?! Явно е мома..☺️

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. е, не е чак толкова скъпо де. При положение, че готовият хайвер вече разбит с куп неизвестни и консерванти в него, гони 14 лв за кило, направо си на сметка дори и да си го купил за 5 лв/л. А женицата изобщо не е мома, а си е направо Баба - май ми е наборка.

      Изтриване
    2. Невероятен Ми пробвай и другите рецепти в блога без хляб

      Изтриване
  16. stana strahoten..vinagi taka ste go rasbivam...blagodaria sa receptata/

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че Ви е допаднала. Наистина става страхотен хайвер

      Изтриване
  17. pravih go...stana strahoten...sa parvi pat popadam na nai pravilnata recepta...sardecno blagodaria...

    ОтговорИзтриване
  18. Не знам дали е правилната, но е много сполучлива.

    ОтговорИзтриване