понеделник, 7 ноември 2016 г.

Крехък телешки дроб на грил тиган (скара)




























 Оказва се май че съм прескочил телешкия дроб - писал съм за свинския дроб и как го правя, а виж телешкия нещо не съм го удостоил с внимание. И то напълно несправедливо, защото го предпочитам пред свинския и го правя дори по-често.
 Необходими са телешки черен дроб-по 100-150 грама на човек (направо си е достатъчно), малко черен пипер, по 2-3 с.л соев сос и олио, както и 1-2 с.л. оцет или лимонов сок. И малко търпение.




Парчето дроб (в случая почти 500 гр.) се нарязва на тънки филии по 1 см дебелина, измива се и се слага в купа със студена вода, в която е добавен оцета.
Изкисва се около час и след това водата се сменя един два пъти.








След изкисването, когато престане да излиза кръв, парчетата се подсушават от водата с домакинска хартия. Заливат се със соевия сос, ръсват се с черния пипер и оставят така да престоят известно време - поне половин час. След това се заливат и с олиото и за готови за печене на грила или скарата.





Грил тигана се загрява добре и след слагането на парчетата дроб се намаля силата на котлона с 1/3.
Пекат се от двете страни като се слагат при обръщането "на кръст", за да се хванат хубави чертички... 
Общо са им необходими не повече от 8-10 минути за печенето.





Ето го резнат - невероятно крехък и вкусен.

При цена 4,00 лв /кг какво да обяснявам - хем евтино, хем Дзверски вкусно.







П.П. Чувал съм, че за окрехкотяване на дроба може да се намаже със сода или пък водата да се сложи 1 - 1,5 ч.л. сода и да се изкисва в нея. Варианта с мазането не съм го пробвал, а вторият - да. Е, не забелязах съществена разлика с моя си вариант. В крайна сметка всеки си решава как да го направи.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар