сряда, 16 март 2016 г.

Картофена салата с печена сьомга

























Невероятно лесна, дзверски вкусна и засищаща салата.
Салата е резултат на оползотворяването на изостанало парче печена сьомга. Това почти не се случва в къщи, но този път стана - може би, защото бе котлет и ни се стори че има доста кости (?!), или пък не бях опекал на грил тигана добре (?) или пък защото имаше още куп други неща...

Ориентировъчно са ни необходими 5-6 средни картофа, около 200 грама печена сьомга, 1 морков, 3-4 с.л. сварен зелен грах, 150 грама майонеза (задължително домашна прясно приготвена), сока на 1/2 лимон и късчетата мека част от самата половинка на лимона; сол и черен пипер на вкус; носи и риган и други миризмици, но тези са достатъчни, както и няколко обезкостени маслинки за украса.

Изпълнението е елементарно: картофите и моркова се сваряват в леко подсолена вода, обелват докато са топли и нарязват на ситни кубчета. Печената сьомга внимателно се обезкостява и накъсва на парченца (е не съвсем ситни - да се усеща). В голяма купа всички продукти се смесват с майонезата, подправя се на вкус и нека да си престои в хладилника поне час-два.




  

Страхотно мезе за питиета всякакви (предимно високоградусни).

Струва си да се опита... А който не пие, може и направо да вечеря с нея ...


Няма коментари:

Публикуване на коментар